Norges fremste kirurg ville valgt operasjon i utlandet

I kjølvannet av at Stein Erik Hagen har valgt å la Hopkins-sykehuset i USA operere hans prostatakreft, har dn.no intervjuet Norges fremste kirurg på området, Bjørn Brennhovd. I artikkelen slår han oppsiktsvekkende fast at han ville gjort det samme dersom han var i Hagens situasjon.
Han begrunner dette med at det er kortere ventetider, at man får det nyeste utstyret, de mest erfarne kirurgene, bedre organisering, en god oppfølging og at man slipper å vente på MR-undersøkelser.

– Alt bør strømlinjeformes og organiseres i et senter og team, slik man har sentre for brystkreft. Hvis man tar en PSA-blodprøve hos en fastlege og den er høy, så bør man komme på et senter, ta vevsprøver, ta MR, snakke med kirurg og stråleterapeut. Ønsker man operasjon, bør man få det kjapt, sier Brennhovd.

Slik er det ikke i dag.

– Det kan ta flere år (!) fra man får tatt blodprøve til man får kommet til urolog. Det burde ikke være så tungvint, sier han.

I artikkelen uttrykker han også bekymring over at Radiumhospitalet ikke lenger har eget MR utstyr. Det må rekvireres MR ved Ullevål Sykehus. I tillegg er roboten de bruker ved operasjon så gammel at de har problemer med å få tak i reservedeler.

Slik står det altså til med helsevesenet i verdens rikeste land – som til alt overmål har verdens dyreste og største offentlige sektor i forhold til innbyggertallet.

Så hva er løsningen ? Brennhovd tar seg friheten til å uttrykke dette også :

Han mener løsningen er å involvere private klinikker som Aleris og Volvat mer.

– Min personlige mening er at man bør la pengene følge pasienten, slik at han kan velge hvor han vil gjøre det. Man må bruke det private som ikke har lange ventelister, sier Brennhovd.

– Det er veldig vanskelig å få tak i hvor pengene fra det offentlige blir av, legger han til.

Der kan jeg hjelpe ham. Erik Solheim svidde nettopp av sånn ca 300 MR-maskiner i belønning for at Brasil hadde brent litt mindre regnskog enn før. Og mer skal det visstnok bli..

Vist 748 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

- ja så er vi tilbake til begynnelsen av norsk helsevesen slik det var for lenge siden – bortsett fra at statlige inngrep har kosta samfunnet summer vi bare tør tenke på. Inngrep fra byråkrater, som ikke hadde peiling!
Men la dem som kan gjøre jobben.

Arne, mye rett i det du sier. Men jeg lurer nå på om det faktisk ikke var bedre før. Så vidt jeg erindrer var eksempelvis all den tunge fagkompetansen rundt kreft samlet på Radiumhospitalet. Det var der eksperter og utstyr befant seg. At de nå ikke engang har egen MR maskin, høres for meg verre ut enn “tilbake til start”.. ?

-mye riktig i det du skriver. Øystein.
Problemet er, tror jeg, at “byråkrater” med lite fagkunnskap bestemmer hvordan bl.a. helse…. skal drives. Etter de mulighetene som fantes før ble radiumhospitalet drevet så mange pasienter ble erklært friske. Idag blir ca 60% kreftsyke også friske, men utviklingen og forskningen drives videre, men der er ikke vi med grunnet manglende midler. Du kan gjette hvorfor.

Dette med Hagens konsulentbistand er en ting. Som pengesterk pasient kan han velge kun det antatt beste, det uoppnåelige for de fleste av oss. Når det gjelder situasjonen I Norge for oss menn så er nok det første og største problemet at fastlegene har høyst forskjellig oppfatning om denne kreftsykdommen. Har du gjort et uheldig valg av fastlege, har du sansynligvis enten aldri hørt om begrepet PSA eller kanskje ikke fått gehør for å ta denne spesielle blodprøven. Har du først kommet igjennom dette nåløyet kastes du inn i urologenes verden med kun en måte for behandling, nemlig rett inn på opersjonbordet uten MR eller enda bedre “grafisk” framstilling" av din kreftsykdom. Ser vi en profesjonskamp? Etter å ha snakket med en rekke pasienter i denne alvorlige diagnosen er mange enten ikke blitt oppdaget, kommet for sent for behandling eller blitt operert uten på forhånd fått muliget for MR (for ikke snakke om PET-scanning), og raskt fått tilbakefall med påfølgene meget store konsekvenser. Mange kirurger holder rett og slett ikke mål. Det finnes i dag andre langt mer effektive og sikre helbredende behandlinger enn konservativ kirurgi kan tilby. Vi har den også delvis i Norge, men det opplyses IKKE om det. MR-undersøkelser har alle mulighet for å få tatt, men her mangler det mye på vilje, opplysning og bruk av ressurser. PET-scan er nærmest teoretisk. Vi har ikke råd ?? Radiumhospitalet er nærmest fratatt kompetanse. Du skal være meget godt informert og ressurssterk skal du orientere deg igjennom dagens behandlingsmuligheter av prostatkreft spesielt. Den rammer svært mange og. -med PSA-blodprøvene, – i stadig yngre aldresgrupper. Da vi har en legestand som fortsatt mener vi menn kan leve med den til vi dør av noe annet, da skjønner vi at karer som Stein Erik Hagen og “allvitende kirurger” ikke lar seg utsette seg for en slik fare. Dette er den kreftsykdommen de fleste menn dør av, og jeg håper nå de fleste skjønner hvorfor.

Annonse